Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Nytt om Bokstart: Oktober 2022

Illustration av Matilda Ruta
Illustration av Matilda Ruta

Hej! Här kommer höstens nyhetsbrev från oss på Kulturrådet. Vi är mitt uppe i arbetet med alla ansökningar för Bokstartsbidrag – besked om dem kommer i mitten av november.

Det är positivt att så mycket av Bokstartsverksamheterna nu har kunnat gå tillbaka till sina fysiska former igen efter pandemin. Samtidigt har vi alla nya digitala kunskaper och erfarenheter med oss att använda parallellt. Olika hybridlösningar verkar vara lyckat för att få med sig så många som möjligt. Men visst är det härligt att ses “på riktigt” igen!

Nyhet – presentation till föräldramöten!
Som ett komplement till satsningen Läs tillsammans!, riktad till förskolan, har vi tagit fram en Powerpoint-presentation till föräldramöten. Den passar även för föräldragrupper från BVC och på öppen förskola till exempel. Vi planerar att även göra en variant som är anpassad för andra Bokstartsammanhang.

Har ni varit inne på vår sida för satsningen Läs tillsammans!? Här hittar du information om skriften, länkar för att arbeta vidare och inspirerande material.

Nya Barn- och ungdomsbokskatalogen är här!
Läs mer om Bokstart i Enköping och hämta massor av bokinspiration för de yngsta. Beställ exemplar och dela ut på bibliotek, förskola, öppen förskola, familjecentral, BVC...
Läs mer och beställ katalogen

Gratis Bokstartsmaterial!
Kan sökas för kommuner och regioner som inte har bidrag inom Bokstart men jobbar enligt Bokstarts riktlinjer.
Läs mer här

Ni som har bidrag för språknätverk eller utvecklingsbidrag för projekt, får som vanligt en kod för gratis Bokstartsmaterial direkt från oss. Det sker i början av varje år och går till kontaktperson. Saknar ni koden, kontakta: info@bokstart.se

Bokstart Gotland i fokus – textat webbinarium på bokstart.se
Möt forskaren Annika Hillbom, som presenterar sin följeforskning, Rose-Marie "Rosa" Larsson-Cedendahl, samordnare för Bokstart Gotland, och Cecilia Herdenstam, biblioteksutvecklare vid Gotlands länsbibliotek. De berättar om Bokstart Gotlands upplägg, erfarenheter och utmaningar under sina projektår, samt hur man nu implementerar Bokstart i ordinarie verksamhet.
Ta del av webbinariet 

Smått och gott!
• Skriften Språket börjar med dig är tillfälligt slut. Vi uppdaterar innehållet och en ny upplaga kommer tryckas och finnas tillgänglig för beställning i november-december. Till dess, använd gärna den digitala versionen.

• Bokstart.se har fått en sök-funktion! Senare i höst kommer vi lansera en ny struktur för innehållet på sajten.

• Vi har påbörjat en dialog med Socialstyrelsen inför ett kommande “barnhälsovårdsspår”. I december kommer vi också att träffa NAG BVH (den nationella arbetsgruppen för barnhälsovård) för samtal. Vi vill gärna lyfta fram Socialstyrelsens kunskapsstöd kring små barns språkutveckling som kom i våras.

• Vi kommer att bjuda in Socialstyrelsen att presentera rapporten i ett webbinarium längre fram i höst eller nästa år. Vi återkommer om det.

• Nya översättningar av faktabladen Barnets språk finns nu på Bokstart.se. Saknar du språk? Meddela oss gärna.

• Missa inte årets Läsfrämjandeträff! Den är digital, gratis och pågår under två halvdagar.

Vi hörs snart igen!
Anna Hällgren och Nina Suatan, projektledare för Bokstart på Kulturrådet

Kontakt
Hör gärna av er med frågor och funderingar! Det bästa sättet att kontakta oss på är med e-post till: info@bokstart.se