Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Bokstart fyller 10 år

2024 fyller Bokstart jämnt och det vill vi fira med dig! Kulturrådet bjuder in till en digital jubileumskonferens 30 maj. Vad har hänt, och hur ser framtiden ut?

Tid: 30 maj 2024, kl. 9.00–12.00
Plats: Digital (mer info kommer)
Anmäl dig här! 
Frågor: info@bokstart.se

Varför är det betydelsefullt med tidiga insatser i samverkan?

Ta del av en halvdag med presentationer, forskning, samtal och hälsningar från Bokstartsvärlden.

Träffen är digital och kommer att sändas från en studio.
Språk: svenska och engelska.

Jubileumskonferensen riktar sig till alla yrkeskategorier som arbetar med små barns språkutveckling, till beslutsfattare och till en intresserad allmänhet.

Programledare är författaren och journalisten Josefine Sundström.

foto Mattias Bardå.jpgFoto: Mattias Bardå

Programmet kommer att uppdateras innan sändning så tider och innehåll kan förändras något. 

Program torsdag 30 maj

9.00 Välkomna. Fira 10 år med Bokstart! 

Programledaren Josefine Sundström hälsar välkomna till Bokstarts jubileumskonferens. 

Kulturminister Parisa Liljestrand och Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin inleder dagen. Vi tittar tillbaka på åren som gått – vad har hänt?   

9.15 Bokstart om tio år? (panelsamtal) 

Hur ser framtiden ut? Ett samtal om hur vi gemensamt kan skapa trygga förutsättningar för barns språkliga och sociala utveckling.

Medverkande: Malin Bergström, barnpsykolog, forskare vid Karolinska Institutet och enhetschef Barnhälsovårdsenheten Region Stockholm, Mia Heikkilä, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet, Johanna von Bahr, utredare vid Institutet för mänskliga rättigheter, doktor i statsvetenskap och expert på barns rättigheter. 

9.50 Vetenskap och känslor - läsning som en positiv barndomsupplevelse 

Perri Klass (USA), läkare, universitetslärare och medicinsk chef för Reach Out and Read, berättar bland annat om forskningens betydelse, bokgåvornas roll och fokuset på positiva barndomsupplevelser. Engelska (textat på svenska).

10.10 Paus

10.15 Bokstart – idag och imorgon (panelsamtal) 

Bokstartare från olika kommuner och verksamheter diskuterar framgångsfaktorer och utmaningar. 

Medverkande: Annica Hagel Arvidsson, biblioteksutvecklare region Värmland, Erica Lhådö, bibliotekarie, Enköpings kommun. Fler deltagare tillkommer. 

10.45 Samordningsmisslyckanden – ett hot mot välfärden? 

Mats Tyrstrup, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och forskningsledare vid Leading Health Care, har svar på både varför samordning är svårt och hur man kan få samverkan över verksamhetsgränserna att fungera bättre. 

11.20 Boktips!  

Marcus Barbosa Ferreira, bibliotekarie i Umeå och sakkunnig för Barn- och ungdomsbokskatalogen, ger sina bästa pekbokstips. 

11.25 Låt minoritetsspråket ta plats i hemmet 

Jenni Kay och Mikaela Rhodin, språkfrämjare vid språkcentrum för romska respektive jiddisch, berättar om deras arbete med att främja nationella minoritetsspråk. Exempelvis hur man som förälder kan stötta sina barn i språk som man bär på men inte behärskar.  

11.45 Krönika  

En personlig betraktelse av Marlen Eskander, grundare och chef för Läsfrämjarinstitutet samt ledamot i styrelsen för Kulturrådet.

11.55 Tack och hej! 

Josefine Sundström rundar av och summerar dagen.