Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Nytt om Bokstart: september 2021

Uggle-illustration av Matilda Ruta.
Illustration av Matilda Ruta.

Hej! Med lättade restriktioner har vi fått nytt hopp om att snart kunna ses fysiskt igen. Det är goda nyheter för alla, men inte minst för Bokstart som ju bygger på personliga möten.

Nu är det dags att skicka in bokstartansökan! Här kommer nyheter för webben och tips för Bokmässan och kommande konferenser:

Ansökningsomgången för Bokstart slutar 23/9

På gång på bokstart.se

Projektsidan - en ny sida kommer under hösten att publiceras på bokstartswebben. Den finns där för att ni som arbetar med Bokstart ska kunna dela och lära av varandra. Gå gärna in i det länkade formuläret och lägg upp information om just ert språknätverk eller bokstartprojekt. Ni kan också länka till en webbsida med mer information och ladda upp material som ni tagit fram. Här hittar ni formuläret för att ladda upp och länka till information om ert bokstartarbete.

Teckenspråksfilmer är snart tillgängliga på Bokstart.se för dessa material:  Barnets språk vid 6 mån, 1 år, 18 mån och 3 år, samt föräldramaterialet: Läs med ditt barn, Språkträna och Ditt barns språk.

Följ Bokstart på Facebook för de senaste nyheterna och tipsen!

Bokstart på Bokmässan

Bokstart - ett demokratiprojekt? Lotta Brilioth Biörnstad, Kulturrådet, Gertrud Widerberg, Bokstart Göteborg och David Ekholm, Linköpings universitet samtalar med Jenny Lindberg, Bibliotekshögskolan Borås, om Bokstarts effekter och lärdomar. Torsdag 23/9 kl. 9:00.

Läste du för ditt barn när det var litet? En presentation av arbetet inom Förundran – Bokstart i Värmland och SELMA-studien, som studerar påverkan av hormonstörande kemikalier gällande 1000 barns utveckling avseende språkstörning, kognition och beteende, och om läsning kan ha en kompensatorisk effekt. Medverkande: Birgitta Ljung Egeland, Karlstads universitet och Annica Arvidsson, Region Värmland. Fredag 24/9 kl. 11:30.

Båda programinslagen sänds på Bokmässan play och finns tillgängligt året ut. Länk till seminarierna:

Barn- och ungdomsbokskatalogen är här!

Barn- och ungdomsbokskatalogen är fullmatad med lästips, inspiration, intervjuer och pyssel. Katalogen är gratis – beställ exemplar till bokstartfamiljer, till väntrum och kapprumsbibliotek, dela ut på biblioteket, öppen förskola/familjecentraler, förskolan, barnavårdscentralen, eller bara till dig själv. Katalogen kommer lagom till läsovet. Beställ här

Läsfrämjande konferens

Vem är en läsande förebild? Är maskulinitetsnormen ett hinder för läsande? Hur är det med mångfalden bland de läsande förebilderna på biblioteket? Hur kan det se ut när barn är läsande förebilder för andra barn? Det här och mycket annat kommer dagarna att rymma.

Kulturrådet bjuder in alla som är intresserade till en konferens om läsfrämjande. Årets tema är Läsande förebilder, konferensen är helt digital och innehåller föreläsningar, valbara seminarier, interaktiva möten och panelsamtal. Och inte minst delar som har relevans för dig som arbetar med Bokstart. Läs mer och anmäl dig här!

När: 2–3 december kl. 13:00–17:00 och 09:00–12:15
Var: digitalt
Pris: gratis!

Hur kan föräldraskapsstöd bidra till jämlikhet i hälsa?

1 december 2021 arrangerar MFoF, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, en nationell konferens om föräldraskapsstöd tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Länsstyrelserna, Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Konferensen är digital och helt kostnadsfri. Läs mer här

Riktlinjer för Bokstart

Arbetet går vidare kring utvecklingen av Bokstart. Under hösten kommer riktlinjer att jobbas fram som beskriver bidragets syfte och ger övergripande ramar. Kulturrådet har påbörjat en översyn av bokstartbidragen, i och med det nya regeringsuppdraget.

Vi hörs snart igen!  
Anna Hällgren och Nina Suatan, projektledare för Bokstart på Kulturrådet.

Kontakt
Hör gärna av er med frågor och funderingar! Det bästa sättet att kontakta oss på är med e-post

Bokstart har en egen Facebooksida där vi delar artiklar, forskning och annat som vi tror är intressant för er alla som är aktiva inom Bokstart. Vi finns också på Twitter.