Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Nytt om Bokstart: juni 2023

Fem Bokstart-tygpåsar upphänga på krokar.

Sommaren är här och strax också tid för semester och ledighet. Vi vill passa på att tacka er alla för en fin samverkan i arbetet med att främja de små barnens språkutveckling och att stötta vårdnadshavarna.

Det är så givande att se och höra vad som händer när vi krokar arm över nivåer och professionsgränser. Vi skickar med några nyheter innan vi tar ledigt. Ha en riktigt skön sommar!

Läs tillsammans: webbinariet 26 maj
Om högläsning och läsfrämjande arbete i förskolan, utifrån Kulturrådets och Skolverkets inspirationsmaterial Läs tillsammans! Webbinariet spelades in och finns nu att ta del av i efterhand. De filmer som visades ligger också separat upplagda, liksom Power Point-presentationer och en sammanställning av svar på de frågor som inte hanns med under webbinariet.
Webbinarium: Läs tillsammans! 

Nytt på webben
Nu finns två filmade föreläsningar att ta del av på Bokstartswebben. Använd dem gärna i ert kollegiala lärande!

Gunilla Lönnberg, doktor i medicinsk vetenskap vid Uppsala universitet, lyfter i De 1000 första dagarna betydelsen av tidiga insatser för livslång hälsa – de tusen första dagarna är en tid med enorm potential och enorm sårbarhet.
De första tusen dagarna 

Anna Sarkadi, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet, berättar i Use it or lose it om det tidiga samspelets och språkets betydelse för barnhjärnans utveckling.
Use it or lose it 

Pågående Projekt-sidan
Nu finns två kommunala Bokstartsprojekt att läsa om på Bokstartswebben! Med hjälp av Susanne Ullström, som under vårterminen praktiserade hos oss, och som träffade och intervjuade projektledare i Sigtuna kommun och Sundbybergs kommun, har vi kunnat lansera sidan. Tanken är att ni själva ska gå in och fylla i mallen, länka till sidor och ladda upp dokument – för att sprida information om era lokala arbetssätt, metoder, mallar och material.

Detta är något som efterfrågats under många år – möjligheten att kunna lära av varandra och även kunna ta kontakt mellan projekten. Vi tänker att ni kan använda de texter som ligger upplagda som inspiration, men ni väljer själva vad och hur ni berättar om er verksamhet. Det går bra att lägga upp information även om ni inte har projektmedel från Kulturrådet, och även om ni kallar er verksamhet för ett annat namn än Bokstart. Poängen är att dela erfarenheter och material mellan kommuner och regioner.
Pågående projekt 

Bokstarts kommande ansökningsomgång
Nästa ansökningstillfälle för Bokstartsbidragen: 24 augusti–21 september 2023. Bidrag att söka: Språknätverk och Utvecklingsbidrag. Har ni frågor eller funderingar inför er ansökan? Hör gärna av er till oss i så fall.
Bokstart - Kulturrådet 

Nya blanketter
Ansökningsblanketten för språknätverk är i och för sig inte ny, men bearbetad och förenklad. Förra året togs en ny ansökningsblankett för projektbidraget fram, som då också bytte namn till utvecklingsbidrag. Vi vill uppmärksamma er på att redovisningsblanketten för utvecklingsbidraget är ny för i år.

Den statistikdel som tidigare fylldes i i ett separat dokument ligger nu i den ordinarie redovisningsblanketten. Titta gärna igenom den kopia som ligger på bidragssidan under punkt 7, så att ni vet vilken statistik vi frågar efter och har en möjlighet att samla in den under projektåret.
Bokstart: Utvecklingsbidrag - Kulturrådet 

Bokmässan i Göteborg 2023
Bokstart kommer att vara representerat på flera platser:
• I Kulturrådets monter. Träffa oss handläggare tillsammans med handläggare på Skolverket.
• På Biblioteksscenen i ett seminarium om hur vi kan stötta barnens flerspråkighet.
• Och på den nya Förskolescenen i samarbete med Skolverket.
Mer information och tider återkommer vi till efter semesterperioden.

Vi hörs snart igen!
Anna Hällgren och Nina Suatan, projektledare för Bokstart på Kulturrådet

Kontakt
Hör gärna av er med frågor och funderingar! Det bästa sättet att kontakta oss på är med e-post till: info@bokstart.se