Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Nytt om Bokstart: juni 2021

Illustration av Matilda Ruta med ugglor som läser
Illustration: Matilda Ruta

Snart är semestertiden här! Innan dess vill vi passa på att berätta om några nyheter inom Bokstart och påminna om det inspelade webbinariet inför höstens ansökningsomgång.

Varmt tack alla bokstartare!   

För era kreativa lösningar för att nå familjer på olika sätt under pandemin: digitalt, uppsökande, take away, bokpåsar på dörr, per post, per telefon, speciella bibliotekstider, med mera.  

För att ni hittat nya mötesplatser och andra arenor, som lekparker, gårdsplaner, parker, trapphus, och för att ni skruvat upp era samverkansinsatser.  

För att ni inte gett upp utan sett att behovet av bokstartinsatser för små barn och deras familjer är viktigare nu än någonsin, när många verksamheter stängts ner, eller reducerats. Att vi behöver varandra, över professionsgränserna, har blivit mycket tydligt genom pandemin!

Barns språk – nu på lättläst svenska

Faktabladen Barns språk, för 6, 12, 18 månader och 3 år, finns nu även på lättläst svenska. Sprid gärna till andra som kan vara intresserade. Bokstartmaterial får användas av alla som har nytta av det, inte bara inom bokstartsammanhang.
Läs, ladda ner och skriv ut 

Följa upp eller utvärdera?

Ett nytt kunskapspaket kring uppföljning och utvärdering finns nu på bokstartswebben. Konsultföretaget Governo, som på uppdrag av Kulturrådet även tagit fram rapporterna Bokstart i Sverige och Bokstart i världen, ger i två artiklar vägledning kring uppföljning och utvärdering inom Bokstart. Reflektionsfrågor finns i båda artiklarna för stöd till utformning av era lokala uppföljningar. 
Läs, ladda ner och beställ

Årets sökomgång för bidrag till Bokstart: 26 augusti–23 september 
Information om de båda bidragen för Bokstart, språknätverk och projekt, finns på Kulturrådets webbplats. Här finns också en inspelning av webbinariet som hölls den 5 juni 2020, ta del av det för ytterligare information om bidraget, hur vi bedömer ansökningar och mycket mer. All information som ges i webbinariet är aktuell även i år, förutom sökdatumen.
26 augusti–23 september är årets ansökningsomgång 

Under höstterminen fortsätter vi våra dialoger med myndigheter, regioner och kommuner för att formulera riktlinjer för Bokstart. Vi återkommer om detta.  Några projekt har hört av sig om att använda Matilda Rutas bokstartillustrationer. Ta kontakt med oss, om ni också skulle vilja det.  Vi önskar er en riktigt skön sommar! Och hoppas på en höst med fler fysiska möten än vad Corona-året bjudit på! 

Vi hörs snart igen!  
Anna Hällgren och Nina Suatan, projektledare Bokstart 

Ps. Detta infomejl går ut till er som är kontaktpersoner, skicka gärna vidare inom era projekt och nätverk. 

Kontakt

Hör gärna av er med frågor och funderingar! Det bästa sättet att kontakta oss på är med e-post till: info@bokstart.se