Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Nytt om Bokstart: augusti 2022

Illustration av Matilda Ruta
Illustration av Matilda Ruta

Välkommen till en ny Bokstartssäsong! Läs mer om kommande webbinarium, Läs tillsammans och aktuell ansökningsomgång.

Här kommer nyheter från oss som jobbar med Bokstart på Kulturrådet:

Webbinarium med Bokstart Gotland: praktik och forskning
Den 7 september, kl. 9–10.30, bjuder Region Gotland och Kulturrådet in till ett webbinarium. Där presenterar Gotland sitt bokstartsprojekt och följeforskare Annika Hillbom redogör för sina resultat i forskningsrapporten Bokstarts-projektet på Gotland. Utmaningar och möjligheter med en lässatsning för barn 0–3 år. Annika Hillbom är verksam vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet.

Rapporterna om Bokstart Gotland hittar ni här

Länk till webbinariet (Zoom)
Meeting ID: 281 523 6650

Ingen föranmälan behövs. Webbinariet spelas in och kommer att finnas tillgängligt på bokstart.se i efterhand.

Läs tillsammans! skickas ut från vecka 34
Vi har tidigare berättat om inspirationsmaterialet Läs tillsammans! På förskolan, biblioteket och i hemmet. Nu är det klart och börjar skickas ut till alla förskolor från vecka 34. Det skickas också ut till region- och folkbibliotek för kännedom, och ger förhoppningsvis uppslag och inspiration till att utveckla samverkan mellan bibliotek och förskola.

Materialet har tagits fram gemensamt av Bokstart på Kulturrådet och Nationellt centrum för språk-, läs-, och skrivutveckling och skolbibliotek på Skolverket. Läs tillsammans! handlar om högläsning och samtal om text och bild i förskolan. Det kan även läsas digitalt, och ni kan också beställa fler tryckta exemplar vid behov. På webbsidan för Läs tillsammans! hittar ni även arbeta vidare-länkar, utskrivbara affischer, tips och material till föräldramöten osv. Sidan uppdateras med nytt material kontinuerligt.
Om Läs tillsammans!

Dags att söka bokstartsbidragen!
Nu är det dags att söka Bokstartsbidrag för 2023, årets ansökningsomgång öppnar den 25 augusti och stänger vid midnatt den 22 september. På Kulturrådets webbplats hittar du uppdaterad information, de nya riktlinjerna och kopior på de nya ansöknings- och redovisningsblanketterna. Du hittar också kontaktinfo till både supporten och till oss handläggare. Tveka inte att höra av dig om du har frågor.
Läs mer om bokstartsbidragen

Webbinariet från den 14 juni ligger nu på bokstartswebben. Där kan du få information om nyheter för i år och hur du ska tänka när du planerar din ansökan.

Fritt material
Under webbinariet den 14 juni berättade vi om att det från augusti i år kommer att bli möjligt att ansöka om gratis bokstartsmaterial även för verksamheter som inte har Bokstartsbidrag. Kriteriet är att verksamhetens arbete ska vara i linje med Bokstarts bedömningsgrunder (se bidragssidan på Kulturrådets webbplats), och att materialet ska användas i Bokstartsammanhang.

Vi är inte helt färdiga med förberedelserna än, håll utkik på bokstart.se – ett ansökningsformulär kommer att läggas ut inom några veckor. Vi meddelar på Bokstarts Facebooksida så snart det är klart.

Bokmässan 22–25 september
Kommer du att vara på plats i Göteborg? Träffa oss i Kulturrådets monter C02:39!

Kom och möt-program i montern:
Träffa oss, från både Kulturrådet (Bokstart) och Skolverket (NCS), som samverkar kring det nya materialet Läs tillsammans!:
Torsdag 22 september: kl. 14.30 och
Fredag 23 september kl.10.00.

Du kan också hämta inspirationsmaterialet Läs tillsammans! i både Kulturrådets och Skolverkets monter alla dagar. Träffa också våra kollegor på Kulturrådet och få tips och inspiration även kring andra delar av vår verksamhet.

Vi hörs snart igen!  
Anna Hällgren och Nina Suatan, projektledare för Bokstart på Kulturrådet

Tipsa gärna vidare om denna information inom era projekt och nätverk!

Kontakt
Hör gärna av er med frågor och funderingar! Det bästa sättet att kontakta oss på är via e-post.