Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Rapport från Bokstart Gotland om samverkan för små barns språkutveckling

Bokstart Gotlands logotyp med tre katter som läser en bok

Vilken bokstartsboost och pepp det är att läsa samlade intryck från hembesök inom Bokstart Gotland!

”Jag har lässvårigheter så jag vill ge mitt barn en bra start med böcker.”

”Det ser så lätt ut när ni gör det. Jag vet inte hur man läser för barn.”

”Det bästa med Bokstart var att få tips på böcker som passar för små barn. Man känner mest till bilderböcker men de är för svåra.”

”Kul att se att mitt barn tycker att det här är så roligt.”

”Jag är själv inte uppväxt med läsning men när vi fick det här erbjudandet från BVC så tog vi det. För det är viktigt med böcker och jag vill att mitt barn ska få det här med läsning.”

”Det var inte lika jobbigt att högläsa sedan ni hade berättat hur man kan göra. Det gick riktigt bra.”

Ovanstående är olika föräldrars tankar efter hembesöket och finns att läsa i rapporten Bokstart Gotland – samverkan för små barns språkutveckling som nu finns att läsa digitalt. 

Hur får man till samverkan, långsiktighet, strategisk mobilisering och uppföljning? Bokstart Gotland delar i sin rapport klokt med sig av sina erfarenheter och utmaningar. Här kan man följa en bokstartprocess från projektstart till en viktig del i ordinarie verksamhet.

Rapporten – skriven av Catharina Ampler, projektledare Bokstart Gotland, Cecilia Herdenstam, biblioteksutvecklare, och Gotlands länsbibliotek –  ger många värdefulla bokstartsinsikter och reflektioner för alla som vill utveckla sitt arbete kring små barns språkutveckling och komma igång att bokstarta. 

Läs mer

Bokstart Gotland

Projektrapport Bokstart Gotland – samverkan för små barns språkutveckling

Forskningsrapport Bokstarts-projektet på Gotland. Utmaningar och möjligheter med en lässatsning för barn 0-3 år av Annika Hillbom, Uppsala universitet