Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Läsa på flera sätt

Taktil bok. Till vildingarnas land
Med en taktil bilderbok kan ett barn med synnedsättning lära sig förstå bilder

Taktila bilderböcker, Punktklubben och Legimus, med mera. Det finns olika stöd, i form av medier, material, och metoder, för att alla ska ha tillgång till litteratur utifrån vars och ens förutsättningar, oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning.

Längst ner på denna sida kan du ladda ner artiklar som utgör en del av detta kunskapspaket. 

Artikeln "Läsa på flera sätt" i detta kunskapspaket är skriven av Ida Bengmark och Ingrid Källström, barnbibliotekarier på Myndigheten för tillgängliga medier. MTM anpassar litteratur till flera olika format, till exempel taktila bilderböcker, punktskriftsböcker, talböcker och e-textböcker. 

Texten riktar sig till familjer med barn som har en syn- eller läsnedsättning. Vi vill samtidigt informera yrkesgrupper inom barnhälsovård, förskola och bibliotek.

I artiklarna "Fem taktila bilderbokstips" och "Fler taktila bilderbokstips" ger Ida Bengmark tips på böcker som passar för de allra minsta barnen.

Artiklar

Ta del av artiklarna "Läsa på flera sätt" och "Fem taktila bilderbokstips":