Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Kommun: Karlskrona

Språkstegen hälsar på

Språkstegare på väg till förskolan på ett besök.
Språkstegare på väg till förskolan på ett besök. Illustratör: Fredrika form

”Språkstegen hälsar på” är en läsfrämjande satsning i Karlskrona där kommunens kultur-, fritids- och kunskapsförvaltningar samarbetar genom biblioteken och förskolorna.

"Språkstegen hälsar på" är ett Bokstartsprojekt som fördjupar samarbetet mellan bibliotek och förskola inom den regionala satsningen Språkstegen. 

Målet med projektet är att väcka högläsningslust både på förskolan men främst i hemmen där de minsta barnen finns.

Ett Språkstegenbesök går till så här:

Förskolorna bokar ett besök; då kommer en Språkstegare från biblioteket ut till förskolan och håller i en sagostund med massa härlig högläsning samt sånger och ramsor kopplade till böckerna som lästs.

Efter besöket packar vi tillsammans upp alla böckerna i kassen som förskolan ska få behålla ett tag (utlånade på tjänstelånekort).

Språkstegaren spelar även in en film på förskolans Ipad eller telefon som förskolan sedan förmedlar till alla barnens vårdnadshavare. I filmen berättar språkstegaren om besöket; vilka böcker som lästs och vilken bok som blev deras barns favorit just denna dag.

Språkstegaren berättar också om de foldrar som barnen får med sig hem: en egen folder för projektet "Välkommen till biblioteket" (se bifogad fil nedan) och "Läs med ditt barn" från Bokstart.

Sedan avslutas filmen med: "Nu har jag hälsat på ditt barn på förskolan, så nu är det dags för er att komma till oss på biblioteket och hälsa på! Varmt välkomna!".

Vi följer sedan upp besöket genom digitala enkäter som både personal och vårdnadshavare fyller i (QR-kod kopplad till enkäten).

Kontaktperson:
Hanna Ekstrand, 0455303472