Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Nytt om Bokstart: December 2022

Bebis sträcker sig efter en ballong.

Hej! Året börjar lida mot sitt slut – ett år som delvis fortsatt präglas av pandemin, omställningar och återstart.

Vi vill rikta ett stort tack till alla er som bokstartar och samverkar med andra professioner. Ni som höjer ribban och ökar kvaliteten på arbetet med att främja de yngsta barnens språkutveckling och stöttar föräldrarna i sin viktiga roll.

Ansökningsomgången 2022
I mitten av november togs besluten för de båda Bokstartbidragen. I år beviljas bidrag till 44 projekt, som delar på 15,7 miljoner kronor, vilket är den högsta fördelningen hittills. Bland dessa finns 22 nya Bokstartprojekt och språknätverk, fördelade på 17 kommuner och 2 regioner. Sedan starten 2014 har språknätverksbidrag delats ut till 64 kommunala och 7 regionala nätverk, och projektbidrag till 58 kommunala och 14 regionala projekt. Läs mer om årets fördelning:
Bokstart stärker gemensamt uppdrag kring barns språkutveckling 

Varmt välkomna till alla er som är nya inom Bokstart!
20 januari kl. 9–10 har vi ett introduktionswebbinarium. På den här träffen berättar vi om Bokstartsmaterialet, om Bokstartswebben och annan viktig basinformation. Ni har också möjlighet att ställa frågor till oss som jobbar med Bokstart på Kulturrådet. Länk till webbinariet hittar du här:
Introduktionsmöte för nya Bokstartare

Webbinarium med Socialstyrelsen 27 januari kl. 9–10
Gudrun Lundgren och Rose-Marie Nylander, utredare vid Socialstyrelsen, presenterar kunskapsstödet ”Stödja och stimulera kommunikations- och språkutveckling bland barn 0 till 2 år”. Webbinaret kommer att spelas in och läggas upp på Bokstart.se. Ingen föranmälan behövs.
Mer info och länk till webbinariet här.

Smått och gott!

• Skriften Språket börjar med dig! är tillfälligt slut. En uppdaterad upplaga trycks just nu, den kan beställas redan nu, och börjar skickas ut i januari. Till dess, kika gärna och använd den digitala versionen: Språket börjar med dig! 

• Bokstart.se har omstrukturerats och arbetet kommer att fortgå ett tag till. Vi har bytt namn på en del rubriker och förstår att det skapar förvirring. Förhoppningen är att skapa en tydligare överblick över innehållet och rubriker som är enklare att förstå. Vi tar gärna emot er
feedback, mejla oss om ni har kommentarer.

• Beställ affischen Läsäventyret av Lisen Adbåge! Affischen, som är i formatet 70 x 100 cm, är gratis att beställa för förskola, bibliotek, öppen förskola, familjecentral eller liknande. Den togs fram 2019 i samband med insatsen Bokgåvor till förskolan och har tidigare kunnat köpas till självkostnadspris.
Läs mer och beställ här

• Vi har inlett ett ”förskolespår” för uppdraget att nå föräldrar brett och sprida information om vikten av tidig språkstimulans. Skriften Läs tillsammans! togs fram i samarbete med Skolverket och skickades ut till förskolor och bibliotek. Vi har också påbörjat utforskandet av
möjligheterna till ett samarbete med Socialstyrelsen och hoppas på ett ”barnhälsovårdsspår” under 2023.

• Sprid gärna och använd Läs tillsammans! -materialet, om ni jobbar riktat mot förskolan. Det är gratis att beställa och riktar sig till personalen. Läs tillsammans!-sidan på Bokstartswebben innehåller också en föräldramötespresentation, utskrivbara affischer,
fördjupande tips och mycket mer.

Vi hörs snart igen!
Anna Hällgren och Nina Suatan, projektledare för Bokstart på Kulturrådet
Ps. Skicka gärna vidare denn info inom era projekt och nätverk.

Kontakt

Hör gärna av er med frågor och funderingar! Det bästa sättet att kontakta oss på är med e-post till: info@bokstart.se

Vi har en egen Facebooksida där vi delar artiklar, forskning och annat som vi tror är intressant för er alla som är aktiva inom Bokstart. Vi finns också på Twitter.