Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Silent Books i förskolan

Två tecknade ugglor läser tillsammans.
Illustration: Matilda Ruta.

Silent Books är textlösa bilderböcker som kan användas för att träna små barns språk och kommunikation. I denna skrift ger vi bakgrund till begreppet, goda exempel och boktips.

När texten saknas och berättelsen bärs av bilden, fungerar det som en indirekt uppmaning till läsarna att med fantasin försöka tolka betydelsen. För att kunna kommunicera upplevelsen måste läsaren också ha börjat utveckla sitt språk.

När begreppet Silent Books används menas oftast mer utvecklade berättelser med mer komplicerad handling än en pekbok. Silent Books tränar små barns förmåga att tolka bilder och språkförmågan i kommunuikation med vuxna.

Via intervjuer med biblioteksanställda och fyra förskolepedagoger i Sundsvall och Knivsta berättas om det praktiska arbetet med Silent Books i två kommuner där de socioekonomiska miljöerna de verkar i skiljer sig från varandra.

Vi ger även boktips på Silent Books både utgivna i Sverige och i andra länder.

"Silent Books i förskolan" är sammanställd av Cay Corneliuson, IBBY Sverige. Illustrationerna är gjorda av Matilda Ruta. 

Läs och ladda ner