Tidig språkinsats i samverkan

Bokstart syftar till att stärka små barns språkutveckling genom att stärka föräldrar i deras betydelsefulla roll, utveckla samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola, samt öka, och sprida, kunskaper om små barns språkutveckling.
Kulturrådet har sedan 2017 i uppdrag av regeringen att initiera, samordna och följa upp läsfrämjande verksamhet. Ett initiativ inom uppdraget är Bokstart, en nationell satsning på små barns språk- och läsutveckling. Bokstart-program finns i närmare 30 länder och har pågått i Sverige i form av pilotprojekt från 2015.
Familjen är utgångspunkt
Bokstart stärker föräldrar i deras betydelsefulla roll för att tidigt stimulera barnets språk och kommunikation. Forskningen visar tydligt att tidig språkstimulans har stor betydelse för barnets språk- och läsutveckling. Utvärderingar från andra länder visar att föräldrar som deltagit i bokstart-program läser mer med sina barn och de går oftare till biblioteket. De blir också mer medvetna om läsningens roll för språkutvecklingen. Behov av stimulans för språk- och läsutveckling finns i alla samhällsgrupper och Bokstart är en generell satsning för alla små barn. En viktig grund är att arbetet utgår från familjens och barnets behov.
Samverkan är en framgångsfaktor
Bokstart vill främja långsiktig och hållbar samverkan mellan folkbibliotek, förskola och barnhälsovård, som alla har ett uppdrag att arbeta med små barns språkutveckling. Samverkan innebär att olika yrkesgrupper tillför sina specifika resurser och kompetenser till en gemensam uppgift i syfte att stärka varandras arbete. Bokstart vill skapa förutsättningar för yrkesgrupper inom bibliotek, barnhälsovård och förskola att mötas och samarbeta för att på olika sätt nå så många barn och föräldrar som möjligt. Samverkan är en framgångsfaktor för att uppnå likvärdighet när det gäller barns språk, kommunikation och läsning.
Kulturrådet har regeringens uppdrag att under 2017-2020 utvidga Bokstart till fler regioner och koppla satsningen till förskola. Som en del i utvidgningen erbjuder Kulturrådet möjlighet att söka bidrag för regionala och kommunala satsningar på små barns språkutveckling. Webbplatsen Bokstart.se är framtagen som en resurs för i första hand yrkesgrupperna men även intresserade föräldrar och andra vuxna i barns närhet.
Bokstart utvecklas i dialog med berörda verksamheter och målgrupper och utifrån deras behov och förutsättningar. Ett viktigt stöd i arbetet är gruppen sakkunniga.
Sakkunniga bokstart 2020
Pia Borrman
Utvecklingsledare Regionbibliotek Stockholm
Lotten Ekelund
Språk-, läs- och skrivutvecklare Göteborg
Erica Eklöf
Språk-, läs- och skrivutvecklare Halmstad
Signe Tonér
Legitimerad logoped, doktorand i lingvistik
Jennie Hedman
Barnhälsovårdsutvecklare Region Jämtland/Härjedalen
Annelien van der Tang
Biblioteksutvecklare Region Skåne