Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Att välja böcker

Foto av barn som läser bok i soffa
Foto av barn som läser bok i soffa

Under de första tre åren utvecklas barnet språkligt, motoriskt och känslomässigt. Då är tillgången till en mångfald av böcker som kan stimulera barnets utveckling väsentlig.

När man väljer böcker till små barn är det viktigt att hitta böcker som fångar och väcker barnets intressen, böcker som är roliga och spännande att titta i, ger lust till mer läsning, samtal och lek, och som följer och stärker barnets utveckling. Rim, ramsor, poesi och sånger stimulerar språkbyggandet, väcker språk- och läslust och nyfikenheten för ord och rytm. Låt barn från tidig ålder välja bok tillsammans med dig som vuxen. 

Här följer en presentation av barnböcker utifrån ett språk- och lässtimulerande perspektiv och som ger barn, 0-3 år, en bra start i livet och en grund för fortsatt läsutveckling.

Böcker 0-1 år, ett urval

De allra, allra minsta läsarna, 0-1 år, behöver böcker där de kan få ord på det vardagliga och nära. I den här åldern passar kartongböcker, tåliga böcker, plast och tygböcker som tål att titta, peka och smaka på. Låt barnen vända, vrida, smaka, dregla och bläddra i, tåliga böcker för att verkligen ta in dem med hela kroppen. Välj gärna böcker med tydliga, klara färger och kontraster.

En favorit för många små är böckerna om Bäbis av Ann Forslind. Bäbis är en charmig bekantskap med vardagsdramatik, känslor, lek och aktivitet för de allra minsta. Bäbis tittut lockar till många skratt, tittut-lek, igenkännbarhet och interaktivitet med enkla meningar och tydliga bilder. Följ med i Bäbis kurragömmalek. Vad ska Bäbis hitta på? Bäbis smyger. Bäbis borta. Var är Bäbis? ”Tittut”.

Bäbis rädd fångar på pricken hur det känns att vakna upp i sängen utan en trygg vuxen vid sin sida. I enkel men inlevelsefull text med tydliga , expressiva bilder, gestaltas stor dramatik – och konsekvent ur barnets perspektiv.

Pinos dagbokav Kenneth Andersson, Eva Pils och Agneta Norelid,  lär vi känna Pino och får följa en helt vanlig dag fylld med lek, vardag och äventyr. Med tydliga, klara färger och stilrena bilder fångar boken de små barnen. 

Här finns mycket igenkänning och möjlighet till interaktivitet och lek vid läsningen. Upp och hoppa, lek och härma hela boken tillsammans! Gör olika ljud och rörelser som berättar om Pinos dag. Pino-böckerna finns tillgängliga i många olika versioner: på nätet och tv, på flera språk och med teckenstöd.

”Löv, spindel, pöl. Prassla, titta, plaska”. Barnets naturnära och utforskande perspektiv, det lilla i det stora, fångas finstämt i böckerna Titta skogen, Titta havet, Titta parken, Titta natten av Åsa Mendel-Hartwig och Maija Hurme. Fina exempel på småbarnsböcker som trots sin enkelhet i text och bild även är sinnliga, språkstimulerande och poetiska.

En garanterad lässuccé för alla små och stora att läsa om och om igen är Knacka på av Anna- Clara Tidholm. Varma fantasifulla bilder, knacka på-moment, texter och bilder som väcker lek och upptäckarlust fångar Knacka på barnet direkt! ”Lilla huset blåa dörren. Hälsa på och knacka på.”

En interaktiv och genial klassiker, översatt till många språk och som också finns i olika format: digitalt, analogt och taktilt. Knacka på är en fin introduktion till andra böcker av Anna-Clara Tidholm som vänder sig till de allra minsta läsarna: Läsa bok, Lilla grodan, Hela natten, Mera mat, Lite sjuk, Apan fin, Hitta på, Ut och gå, Varför då, Kolla, Okej!, Grattis.

Emma Virkes Toto-böcker är roliga, kreativa och interaktiva kartongböcker med spännande detaljer att utforska som hål och luckor. Böckerna lockar fram barn och vuxnas lekfullhet och fantasi. I Toto tittut bjuds läsaren in till finger-och tittutlek som lockar till många skratt. I Toto gräver en grop blir hålet bara större och större. Vad kan man hitta längst ner i en grop?

Många små läsare fångas av Lilla pussboken av Kenneth Andersson. Där möts vi av djur som vill ha pussar. Tänk så många djur det finns. Hur låter det när ett lejon pussas? Härma djuren. Men vänta, vem finns i spegeln? Puss på dig.

Lilla barnkammarboken och Sånger, rim och ramsor för hela kroppen. Här finns härliga rörelseramsor, sånger och rim med enkla rörelsebeskrivningar. Använd vid lekstunden, blöjbyten, samlingar eller väntetid på bussen för att få en rolig, aktiv och nära stund. Träna finmotorik, koordination och perception med hjälp av roliga ord och melodi. Sjung ”I ett hus vid skogens slut”, eller ”Spring efter vatten” med barnets ben. Klappa händer, vicka på rumpan, gör vågor och gapa med armarna som en haj! Här varvas älskade klassiker med nya spännande favoriter, rikt och kreativt illustrerad av många av Sveriges främsta illustratörer. En bok som räcker länge.

Text: Anna Hällgren

Att låna på bibblan

Böcker 1-2 år, ett urval

Mycket händer kroppsligt och språkligt i barnets värld. Det vill stå, gå, krypa, klättra och utforska. Låt barnet röra sig, det är en viktig del i dess utveckling. Välj gärna böcker som stimulerar till aktivitet, livsglädje, nyfikenhet, lek och rörelse.

Rörelsesånger och ramsor är populära. Låt barnet känna på ord och ljud, att upptäcka och härma, läs böcker som ger svar på barnets ”ä dä?/ vad är det?” och våga er på att upptäcka bilderböcker och enklare berättelser.

Eva Sussos och Benjamin Chauds färgstarka och roliga böcker om syskonen Lalo, Binta och Babo passar nyfikna och aktiva barn. Det sprakar av språkglädje och rörelse. I Lalo trummar lockas läsaren att upptäcka och härma ljud. När Lalo vaknar en morgon är hela huset tyst. Han börjar trumma, pim pim pom, och så kank, kang, kang men också bom, bom, baam. Hela huset vaknar! Många barn känner igen sig i lusten att plocka i och ur köksskåp. Att trumma på kastruller, att skapa egen köksmusiklek fascinerar ett-åringar. Läs, härma och skapa musik i köket med inspiration av boken: Bim Bam Bom av Frederic Stehr. Eller varför inte inspireras att skapa lite målarkonst med sylt och annat från köket.

Alla får åka med av Anna-Clara Tidholm. Här kommer flickan som kör lastbilen. Det är många efter vägen som behöver hjälp, tröst och lite omsorg. En tomte som står och hänger, en gris som grubblar, en pojke som ramlat, en hund som fryser och en nalle som är ledsen. Tur att flickan finns. Alla är hungriga. Alla vill äta mycket mat. Tror ni att det blir kalas? 
Med små medel fångar Anna-Clara Tidholm stora känslor och empati. Repetitiva och rytmiska satser förstärker berättelsen. Här finns mycket att upptäcka i ord och bild kring ensamhet, gemenskap och nedstämdhet. Boken inbjuder också till lek. Att själv låtsats köra lastbil. Att plocka upp olika passagerare. Tut! Tut! Hoppa på.

Grodan-böckerna av Max Velthuijs är älskade bilderböcker för barn i ålder 2,5 år och uppåt, som lyhört fångar känslor och rädslor. Nu finns även Grodan i enklare format för de allra yngsta. Haren vill läsa en saga för Grodan. Men Grodan är inte hemma. Haren letar och letar. Var är Grodan? Lyft på flikar, härma, leta och fundera tillsammans i Var är Grodan?

Mamma borta av Chris Haughton är en favoritbok att läsa om och om igen om saknad, längtan och att hamna i ett lagom, litet äventyr. En spännande, småknasig och smart berättelse för de minsta. Dramatik för de yngsta från allra första sidan: Lilla Ugglan ramlar ur sitt bo. Boink. Boink. Mamma borta. Hur ska lilla ugglan hitta hem? Tur att det finns hjälp att få i skogen… Chris Haughtons bilder är avskalade, enkla och ger en retro-känsla. Starka färger förstärker berättelsen och ger spännande effekter t ex uppslag genom skogen där himlen är grön, träden röda och marken blå.

Bu och Bä-böckerna av Olof och Lena Landström ger vardagsdramatik med lagom spänning, twist och humor. En perfekt introduktion för ett-åringen till bilderboksvärlden och berättelserna. I Bu och Bä i städtagen försöker Bu dammsuga medan Bä plockar undan. Allt går inte som de tänkt sig.  Slurp. Strumpan försvinner. Vad ska de göra nu?
Lika kul att läsa och med liknande tema är Stina Wirséns Vem städar intefrån 1,5 år och uppåt.

Många barn börjar förskolan i åldern 1-2 år och behöver enkla bilderböcker som beskriver en vanlig dag på förskolan. Böcker som är lätta att känna igen sig i. Maria Nilsson Thores Alla tre inne på förskolan Ärtan och de andra böckerna om ”alla tre” ger inblickar i olika situationer och händelser i ”förskolevärlden” utifrån barns tankar och funderingar.

Att vara tillsammans, leka, bygga, göra illa sig, bli tröstad, råka göra illa en kompis, plåstra om, vara rädd för blod, plåstra många gånger och sedan leka igen. I Stina Wirséns Vem blöder kan alla känna igen sig, både små och stora. En alldeles bedårande bloddrypande bilderbok, från drygt 1,5 år och uppåt, som väcker skräckblandad förtjusning och tränar medkänsla. Tål att läsas många gånger och sedan lekas tillsammans med en rejäl laddning plåster.

Sandlådedrama med starka känslor för de minsta finns i Jag älskar Manne av Pija Lindenbaum.  Om att gilla någon mycket, vansinnigt mycket. Kompisens burriga hår, hans mormor, hink, geggamoja - allt. Men så kommer någon och vill vara med och leka. Någon som också gillar Manne. Krisläge. 
Det finns fler böcker om Manne att upptäcka. Alla med ett starkt barnperspektiv, respekt för starka känslor och tankar hos små barn. Pija Lindenbaums uttrycksfulla bilder har det där lilla extra och fångar läsaren direkt. 

Nu passar det även att introducera lite enklare sagor.Catarina Krusvaals populära små pek-sångböcker och urval av klassiska sagor för de allra minsta finns samlade i Barnens sånger och sagor. Innehåller bland annat sagan om Rödluvan, Tre små grisar, Guldlock, Bockarna Bruse, Törnrosa, och sångerna; Ekorrn satt i granen, Små grodorna, Björnen sover, Bä bä vita lamm och Trollmors vaggsång. Sjung, lyssna och läs tillsammans.

Text: Anna Hällgren

Böcker 2-3 år, ett urval

2-3 år är utforskandets, lekandets och språkbyggandets tid. Den nära världen lockar; skogen, bussturen, förskolan, trafiken, affären. Nu är det läge att börja läsa och lyssna på mer sammanhängande berättelser. Leta efter böcker som upptäcker och utforskar, precis som barnet; böcker som ger nya ord och beskrivningar, fler detaljer att upptäcka och som får barnet och dig att ställa frågor och fundera.

Allt behöver inte vara ”gulligt och snällt”. Ge barnet tillgång till en variation av bilduttryck, Välj gärna böcker som innehåller känslor, rädslor och empati. 

Knuttes hus av Barbro Lindgren och Emma Adbåge är en fantasifull berättelse med roliga och uttrycksfulla bilder. Tänk att få bo i ett eget hus. Att ha det lugnt och skönt. Inget tjat, inga syskon. Bara tyst. Knutte skaffar eget hus. Men så kommer det en katt. Och så en hund, en gris, en hare, en igelkott, en noshörning...Hur många djur ryms? En bok att läsa om och om igen och fantisera om fler djur som kan flytta in.

En natt vill Nalle vara stor, Ulf Stark och Charlotte Ramel. Här kan många barn känna igen sig i om natträdslor, om svårighet att somna, att höra ljud och fundera över mörkret. Finstämt och vackert berättas i text och bild om en liten nalle som vill vara stor och somna själv. Men det går inte så bra till en början. Natten är så svart, så konstig. Nallen kan inte sova. Tillsammans med pappa lyssnar och upptäcker de natten och nattens alla ljud.
Läs också: Lillasyster. Båda böckerna ingår i Tripp, Trapp, Träd – ett tv-magasin för barn som produceras av UR. Finns att se på UR-play. I varje program läser Bokfågeln en illustrerad berättelse från några av Sveriges främsta författare och illustratörer. 

Tvärtomberättelser brukar vara roliga att läsa tillsammans. En färgglad lite skruvad monsterbilderbok med tema rädsla är Det finns inga barn! av Moni Port. Hemma hos monstren är man rädd för små barn, för dagsljus. Trots att mamma monster sagt att det inte finns några barn. Monsterbarnen har svårt att tro på mamma. För vem är det som stökar till i rummet när de sover? Och vad händer när ljuset kommer?

Mix kör av Malin Lilja och Matilda Salménär en kaxig och fantasirik berättelse om barnet Mix som vågar och kan det mesta. Mix kör traktor, tåg, buss, till och med jumbojet.”Hej alla passagerare, ropar Mix i högtalaren. Nu är det jag som är piloten! Mix trycker på de rätta knapparna och drar i reglagen. Jumbojeten lyfter med ett vrål. Det killar i magen och slår lock för öronen.” Oj, vad fort det går. Här finns mycket att titta på och prata om med en vuxen. Tänk så många fordon det finns att köra. Vad skulle du vilja köra? Hur låter olika fordon? Läs även: Mix bygger, Mix jobbar

I Katt kan i skogen, av Sanna Töringe och Kristina Digman, möter vi livliga, envisa, lilla Katt, som kan och fixar det mesta själv och hens tålmodiga mamma. De ska på utflykt till skogen. Katt vil ha med både bollen och bilbanan. Mamma försöker locka med alla djuren som de ska träffa. I skogen går Katt på upptäcktsfärd, hittar kottar och träffar djur. Inkännande, fint samspel mellan barn och förälder samt lyhört skildrade stämnings och känslolägen i text och bild gör Katt kan-böckerna till bra läsning för små och stora. Läs också: Katt kan på morgonenKatt kan i parken och Katt kan hela dagen.

Roliga vardagshändelser och hög igenkänning för hela familjen finns i böckerna om Valdemar av Maria Jönsson. Valdemar är en viljestark och listig liten varg. I Valdemars ärtor är det middagsdags. Pappa är väldigt noga med att man ska äta upp all sin mat. Fiskpinnar är mums och slinker ner. Men Valdemar gillar verkligen inte ärtor. Inte ens när pappa lockar med chokladglass vill Valdemar äta ärtorna. Valdemar hittar en smart lösning. Läs även: Valdemars nappar.

Att vara stor och liten på en och samma gång. Emma Adbåge fångar i sina bok: Leni blir en bebis, det lilla barnets känslor och uttryck, småbarnstrots och kan själv. Leni ligger i sin säng och lillebror Sigge i sin spjälsäng. Plötsligt händer något. Leni har också blivit en bebis. Nu kan inte Leni klä på sig, eller kissa på toaletten eller gå själv ... Konstigt tycker pappa. Läs även: Leni är ett sockerhjärta.

I böckerna om Otis; Otis tröstar, Otis vantar, Otis längtar och Otis bråkar, av Åsa Mendel Hartvig och Ane Gustavsson, skildras barns känslor och barnperspektivet väl. I Otis bråkar fångas små barns lek och interaktion lyhört och igenkännandeOtis och Stina ritar med nya fina kritor. Varsin traktor. Men nej, Stina tar den röda kritan först. Aldrig blir det Otis tur. Otis väntar och väntar, tills han inte orkar längre. Aj. Mjuka illustrationer i akvarell och pastell förstärker berättelsen. Otis-böckerna kan också användas för att samtala mer om känslor.

Språk och berättarglädjen flödar i Ulf Stark och Lotta Geffenblads böcker om Elmer. I Elmer kock lagar fyra-årige Elmer generöst mat till alla, både fattiga och rika. En kväll ringer kungen och behöver hjälp. Det är risk för krig i landet. Elmer räddar situationen med god mat och allt blir lugnt igen. En oemotståndlig rim-berättelse med extra allt i både vers och bild. Missa inte alla roliga detaljer i bilderna, som broccoliträden.
I Serien om Elmer finns också: Elmer djurdoktor, Elmer städare.

Har du provat läsa en textlös bildberättelse, en ”silent book”? De kan stimulera barns eget berättande. Prova att turas om att berätta, upptäck detaljer i bilderna och låt barnen berätta boken som de vill. Här kommer två tips på böcker men fler ”silent books” finns att låna på biblioteket. Limpan är sugen av Eva Lindström är en underbar liten bok utan text fylld med humor, känslor, värme och liv. Perfekt att läs-berätta högt tillsammans och hitta nya betydelser varje gång. Limpan, en liten hund, ser en dam äta en stor, smaskig korv. Limpan är hungrig och följer efter damen. Ska hon dela med sig av korven? Eller vad kommer hända?

Var är tårtan? av The Tjong Khing är ett riktigt dramatiskt äventyr, där Herr och fru Hunds tårta blir stulen. Hjälp, hur ska det nu gå med festen? Var är tårtan? Hur gick det med kattens hatt och kaninens leksak? Och hittar den lilla grisen tillbaka? Mycket händer i denna galet roliga och spännande bok där detaljerna är många. Var är tårtan? kan berättas på så många sätt och för-av-med barn i olika åldrar. 

Vår skattkammareen antologi som väcker lusten att läsa, sjunga och samtala. Nu i en uppdaterad modern version med ett inspirerande, variationsrikt urval av brokiga och inkluderande berättelser. Upptäck t e x Hsu-Kung Lius ”Är du min bror”, Barbro Lindgrens ”Vinden tjuter” och Beatrice Alemagnas” Vad är ett barn?”. Här finns något för olika typer av lässtunder, för alla, små som stora, samt bilder och texter som väcker nyfikenhet och läsglädje.

Text: Anna Hällgren